top of page

Bijgewerkt op: 2 jun. 2022Wat is een Bindweefsel Massage?

Bij een bindweefselmassage wordt het bindweefsel onder de huid gemasseerd. Bindweefsel, in het Engels 'connective tissue' genoemd, heeft naast de 'verbinding'-functie ook de belangrijke functie van ondersteuning, afweer, transport en voeding. In een notendop, "bindweefsel" is een veelzijdig beschermend weefsel dat door het hele lichaam wordt aangetroffen: onder de huid, maar ook rond spieren, pezen, botten en tussen organen. Bindweefselmassage richt zich op het onderhuidse bindweefsel.


Wat is bindweefsel?

De weefsels van het menselijk lichaam kunnen worden gezien als een soort "spekkoek" bestaande uit verschillende lagen, samengesteld (van buiten naar binnen) waaronder: huid, onderhuids bindweefsel, spieren, pezen en gewrichten. Klachten aan spieren, botten en zelfs organen kunnen veroorzaakt worden door bindweefselproblemen. In dit geval zal het masseren van de spieren of het roteren van de gewrichten niet helpen

(of niet voldoende zijn).

Als de oorzaak in het bindweefsel ligt, moet deze worden behandeld.


Oorzaken bindweefsel problemen

Veranderingen in het bindweefsel kunnen het gevolg zijn van letsel door trauma, ongelukken of operaties die niet goed genezen. Stress of aanhoudende pijn kan ook een oorzaak zijn van veranderingen in het bindweefsel. Na al een week kunnen de volgende veranderingen in het bindweefsel zijn opgetreden: meer stress, minder doorbloeding, verzuring, vochtverlies en verhoogde suikerspiegels. Hierdoor gaat het bindweefsel verkleven; de huid wordt gevoeliger, de temperatuur van de huid daalt en deze wordt vochtiger (zweet).

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page